QSL-kort

AMATØRADIO

Dette er en hobby jeg har hatt mye glede av, og hobbyen har skaffet meg mange svært gode venner.
Dansken OZ4IP - Thorkild var en av dem. Vi møttes på radioen, og vi blei svært gode venner. Perioder hadde vi daglige kontakter på radioen, og vi besøkte hverandre flere ganger om året. Etter at Thorkild brått døde i 1997, har jeg nesten ikke "vært på lufta".

Amatør-radio er en hobby med mange sider. For noen er elektronikken det vesentlige. De bygger sine radioer og er stadig i aktivitet med å forbedre utstyret. Andre liker å ekperimentere med ulike antenner. Andre igjen bruker tida på ulike former for radio-virksomhet.

Du kan knytte radio-kontakt med andre på mange måter -MODES:

CWTelegrafi. Jeg har aldri vært fasinert av denne mest effektive form for radiokomunikasjon.
PHONETelefoni. Her bruker en ulike modulasjonsformer som AM, FM og SSB. Jeg har vært svært aktiv på SSB.
RTTYRADIO TELE TYPE. Fjernskriving via radio. Nå kopler en datamaskinen til radioen og skriver direkte til "lytterne".
SSTVSLOW SCAN TELEVISION. Overføring av bilder via radio. Også her bruker en datamaskin, og "lytterne" får se bilder på sine PCer.
PACKETPakkeradio. Dette minner om Internett. Vi kan utveksle data-filer, e-post m.m på et verdensomspennende radio-nettvek. Vi bruker tildels de samme protokollene som på Internett, men vi bruker ikke telefonnettet.
AndreDet finnes mange andre måter radioamatørene bruker. Det går an å få kontakt via satelitter. Noen bruker månen eller meteorer til å reflektere radiosignaler. Andre overfører fjernsyns-bilder.

Jeg har tilbrakt mange seine natte-timer lyttende etter svake radio-signaler for om mulig å mulig å få notert kontakt med et nytt "radio-land". Og når nødvendige rapporter er utvekslet, blir lang ventetid på bekreftelse med QSL-kort, eller sammenhengende døgn under konkurranser - CONTEST - med deltakere fra heile verden.

Jeg skal seinere skanne inn noen av de fineste QSL-kortene mine slik at du kan få se dem.


Tilbake

Send mail til: Torstein Reiersen

Oppdatert 10.06.2013.
©TMR

/