Sykkeltur i Lofoten 1998.

Kart

I mange år har jeg hatt en drøm om å dra på sykkeltur til Lofoten. I juni 1998 gjorde jeg denne drømmen til virkelighet.

Turen startet med tog fra Drangedal torsdag 11. juni. Jeg hadde sovevogn fra Oslo til Trondheim. På Nordlandsbanen tilbrakte jeg det meste av strekningen på lokomotivet. Vel framme i Bodø fredagskvelden hadde jeg to timers ventetid på ferga over til Moskeneshavn. Midnattsol

Denne fergeturen over Vestfjorden blei en mektig opplevelse. Ferga dro fra Bodø kl. 21. Havet lå nesten speilblankt. Himmelen hadde lette skyer, og sola blei rødere og rødere i nord. Og om ikke dette var nok, fikk vi en ekstra-tur om Værøy! Midnatt i Moskenesstraumen var en opplevelse. Klokka halv to var jeg framme i Moskeneshavn og den ventende rorbua.

Etter ei god natts søvn dro jeg på "cruise" til Værøy og Røst. Nå var været blitt dårlig; regnvær og liten kuling, men en opplevelse var det likevel. Det var vel slikt vær Jules Verne hadde i tankene da han beskreiv den fryktelige Moskenesstraumen! Og så blei det ei ny natt i rorbua i Moskeneshavn.

Fuglefjell Regnværværet fortsatte på søndagen. Etter en tur til Å, gikk turen østover. Jeg syklet i regnvær og blei våtere og våtere, men naturen var mektig, og etter ei stund glemte jeg helt regnværet. Det var stadig nye synsinntrykk; idylliske fiskevær, vakre fjorder, mektige fjell og mange bruer.

Det er lett å sykle i Lofoten. Her er nesten ikke stigninger. Største problem er vinden, men på denne turen ville den samme veg som jeg ville. Syklinga gikk lett selv om jeg hadde mye bagasje. Etterhvert klarnet det opp, og været blei nydelig. Det blei en avstikker til Nusfjord før turen gikk i tunnel under Nappstraumen. Jeg fant ikke noe greit overnattingssted på Leksnes, men jeg fant ut at i Mortsund skulle det være rorbuer, så dit syklet jeg. Dagens etappe blei på 103 km. Mortsund

Jeg angret ikke på turen til Mortsund. Det var et idyllisk fiskevær. Jeg leide ei stor, fin rorbu, og der sov jeg godt i "Åse Klevelands seng".

Mandagens etappe gikk i nydelig vær fra Mortsund via Stamsund til Henningsvær. Naturen var fremdeles like imponerende. Også denne natta blei det overnatting i rorbu. 91 km denne dagen.

Henningsvær Tirsdagen gikk turen videre til Svolvær. På ferga over til Skutvik kom jeg i prat med en trailersjåfør. Resultatet blei transport til Mørsvikbotn. Jeg slapp derfor sykling over Kråkmofjellet. Kobbskaret tunnel er stengt for sykling. Vegen om Bonnåsjøen var tung og lang, så det var godt å få ei seng i et nydelig gjestgiveri da jeg igjen var tilbake på E6 innerst i Leirfjorden.

Så var jeg kommet til siste sykkeldag. Turen gikk gjennom mange tunneller langs E6 til Fauske. Resten av turen gikk med tog til Drangedal. Tilsammen hadde jeg syklet 322 km.


Tilbake

Bilder

Flere bilder

Send mail til: Torstein Reiersen

Oppdatert 24.10.2005 / 11.06.2013
©TMR

/