Sykkeltur i Møre og Romsdal 1999.

Våren 1999 var hektisk med jobb og studie. Så snart siste eksamensdag var unnagjort, var det tid for sykkelferie. I 1999 gikk turen til Møre og Romsdal.

Som vanlig startet jeg med togtur. Det er synd å si at NSB gjør det lett for de som fremdeles ønsker å bruke toget. Skal du ha med deg sykkel, må den sendes to dager på forhånd, og skal du gå av på en liten stasjon, har du problem: Er sykkelen der når du kommer fram??

Første dag - 23.juni
Først var det drosje til Tønsberg stasjon før togtur til Hjerkinn på Dovrefjell. Sykkelen min var ikke med toget, men en hjelpsom konduktør sporet den opp på Dombås.

Etter omkleding og ompakking, startet sykkelturen fra Hjerkinn. Det var sterk motvind nedover Drivdalen til Oppdal. Truen gikk videre ned Sunndalen. Første telting var 20 km sør for Sunndalsøra etter en dagsetappe på vel 100 km.

Andre dag - 24. juni
Flytebru Hadde det vært litt kjølig og mye vind første dagen, begynte finværet andre dagen. Når en så hørte om hagleværet i Arendal Sankthansaften, forsto jeg at jeg nok var på rett sted mht. vær Turen gikk nordover langs Sunndalsfjorden og Tingvollsfjorden. Det siste stykket inn til Kristiansund måtte jeg ta buss fordi tunnellen under Freifjorden er stengt for sykling. Dagens etappe blei på 108 km sykling. Grip

Tredje dag - 25.juni
Finværet fortsatte. Jeg hadde en først en fantastisk båt-tur til Grip, - dette nå avfolka samfunnet som for så år siden var landets minste kommune.
Vel tilbake i Kristiansund og fergetur over til Bremsnes, begynte sykkelturen over Averøya og videre langs Atlanterhavsvegen. Atlanterhavsvegen

En "hoppet" formelig fra holme til holme bortover. Været var fremdeles strålende, og vinden var på nordøst slik at det blei god medvind langs Hustadvika til Bud. 75 km på sykkelsetet denne dagen.

Fjerde dagen - 26. juni

Bauta over de som satte livet til

Ona fyr

Jeg var heldig som kom til Bud fredagskvelden, for lørdager gikk det båt fra fra Harøysund via Bjørnsund til Ona fyr. Også dette blei en veldig fin båttur der en fikk oppleve Hustadvika i fin vær. Det var nok helt anneledes da "Rokta" gikk på Galderskjærne aprildagen i 1938! Det var også gripende å få se Saltsteinen der et par slo seg ned for noen hundre år siden. Havet tok barna fra dem. Både redningsdåden ved "Roktas" forlis og sagnet om paret på Saltsteinen er beskrevet i Odmund Ljones bok: "Menn fra Havet" Båtføreren på turen var barnebarn til den ene av fiskerne som omkom under redningsarbeidet ved Galderskjærne.

Femte dagen - 27. juni.
Så var det tilbake på sykkelsetet igjen. Denne søndagen skulle jeg fortsette "øyhoppingen". Det blei tre feger denne dagen. Først en lang sykkeltur gjennom Træna i sterk motvind. Så gikk turen over til Aukra og videre med ferge til Finnøy. Så litt sykling, før ny fergetur til Brattvåg. Bakkene over til Skodje var tunge. Vel 10 mil denne dagen også!

Sjette dagen - 28.juni
Øye Hotell Dette blei en lang dag selv om jeg ikke syklet mer enn 79 km. Første del av dagens etappe gikk langs Storfjorden til Solevågen, så ferge over fjorden til Festøy og videre sykling langs Hjørundfjorden til Standal. Naturen er mektig, og ikke minst gjør fjellene inntrykk. Her har vært så mange tragedier, ikke minst Molaupen novemberdagene i 1971 da 7 menn omkom.
Trandal Fergeturen fra Standal gikk via Trandal og Sæbø til Leknes. Så syklet jeg forbi Øye Hotell og gjennom den ville Norangsdalen til Hellesylt. Fergeturen inn fjorden til Geiranger avsluttet dagens etappe.

Sjuende dag - 29.juni
Dagen startet med med melding om tropedøgn på Sunnmøre, men samtidig kom styrtregnet. Det blei buss opp bakkene til Djupvasshytta. De første milene på sykkelsetet var kalde og våte, men da jeg kom til Skjåk, dukket sola fram igjen. Det blei en lang og tung sykkeldag - spesielt gikk det tungt i stigningene ved Garmo, men tilslutt kunne jeg slappe av i teltet på Vågåmo etter en dagsetappe på 116 km.

Åttende dag - 30.juni
Siste etappe på turen var bare på 33 km fra Vågåmo til Otta. Sykkelen blei sendt hjem til Drangedal. Selv tok jeg en omveg om Raumabanen før turen gikk hjem til Drangedal.
Årets tur var en reise med ei drosje, sju tog, to busser, to hurtigbåter, sju ferger og 624 km på sykkelsetet.


Tilbake til sykkelsida

Bilder: Tingvoll - Grip - Bjørnsund
Bilder: Bjørnsund - Ona - Hjørundfjord
Bilder: Norangsdalen - Otta - Åndalsnes

Send mail til: Torstein Reiersen

Oppdatert 24.10.2005 /11.06.2013
©TMR