Bilde2


SVINØR
Hvor farsslekta
mi kommer fra


Omtrent midtveis mellom Mandal og Lindesnes fyr ligger uthavna Svinør. Her blei far min født, og jeg tilbrakte de fleste sommerferiene hos tante Malli og onkel Håkon da jeg var gutt.

Bilde3

Den gang,- på femti-tallet -, var det liv og aktivitet på Svinør. Det var fremdeles mange fastboende, og øya hadde både skole, butikk og posthus. Fergemannen Jacob gjorde mange turer over til Åvik hver dag hele året. Og når han kom med varer og post til Bergers butikk, samlet folk seg i butikken for å løse verdensproblemer.

Når sommeren kom, kom også "sommergjestene". De ga inntekter til øyas to pensjonater og til fastboende som leide ut store deler av husene sine. Men "utviklinga" har også nådd fram til denne uthavna. Det blei for tungvint å bu der uten bru og veg. Folk flyttet, og nå ligger øya øde heil vinteren. Siste fastboende har forlatt stedet, og "feriegjestene" har overtatt med stor aktivitet i feriene.


Bilde2 Svinør med sin rike historie kan lese mer om i boka som kusina mi, Ågot Gulbrandsen, ga ut sammen med Ådne Fardal Klev:

SVINØR
Ryggen til Norge
- Blikket mot havet

Er du interessert i historien om uthavner på Sørlandet, bør du lese denne boka.

Du kan også lese Historien til Svinør og Holmen på Per Ariansens heimeside. (Teksten er på engelsk).

Bilde1 Øyvind, bror min, har vært så heldig å få byggge hytte på Svinør. Han fikk ei tomt på 60-tallet av tante og onkel. Etter mange vanskeligheter med myndigheter, sto endelig hytta ferdig i 1987. Som du ser, har det blitt et prakfullt sted. Jeg prøver å komme dit minst en gang om året. For en radioamatør er dette et ønskested, og amnge sjeldne "land" har blitt logg-ført fra hytta.
Linker med relasjon til Svinør: