Sykkeltur juni/juli 2008:

Vestlandet på kryss og tvers

Fra Hornindal til Moi

Tilbake til sykkelsida

(Pek på bildene for å få billedtekst)

Våren var spesiell, og jeg hadde mye å tenke på. Jeg ble pensjonist fra nyttår, og det var mye sykdom i familien, Dessuten forberedte jeg flytting til Tønsberg. I løpet av 37 år i Drangedal hadde det samla seg mye rot, og jeg hadde stort arbeid med å tømme loft og kjeller. Men sykkelturen i juni måtte jeg ha. Selv 40-årsjubileum fra lærerskolen ble bortvalgt! Nye kommuner måtte avkrysses.

Første dag - Onsdag 25. juni    Kjøs bru, Hornindal - Byrkjelo  
Kart

E6 på Romerike Egentlig startet turen kvelden før med tog til Oslo og nattbuss til Kjøs bru hvor jeg kom ca 7.30. Det første jeg gjorde var å slå opp teltet og la meg for å få noen ekstra timer søvn. Det ble litt lite søvn på bussen.

MF Gulen ved Lote

Klokka tolv var jeg klar til å starte syklinga vestover langs Hornindalsvatnet til Nordfjordeid og videre gjennom Lote tunnelen til Lote hvor MF Gulen frakte meg over Nordfjord til Anda. Jeg sykla rolig sørover til Reed. Der spiste jeg salat.

Jeg campet på Gåsmyr camping, 4 km etter Byrkjelo. Der var jeg eneste gjest den natta. Været var fint, men kjølig.

Sykling første dag: 74 km


Andre dag - Torsdag 26.juni    Byrkjelo - Gryta ved Førdefjorden  
Kart

Helle ved Førdefjorden Jeg sov noe urolig, men våknet halv ti til nydelig vær. Jeg hadde fin sykling gjennom Våtedalen til Skei i Jølster. Denne formiddagen formulerte jeg en ny lov:
Torsteins lov om teltplasser:
De fine teltplassene ser en alltid om formiddagen!

Jeg hadde lang pause ved Eikåssenteret, og da kom regnet og det regnet mye resten av dagen. Det var mye trafikk ved Førde. Der spiste jeg middag før turen fortsatte utover langs nordsida av Førdefjorden. Jeg regnet med det måtte være mulig å finne en plass til teltet, men vegen gikk 100 meter over fjorden uten muligheter til skikkelig teltplass. Den nye loven min stemte. Først ved Gryta dristet jeg meg til å slå leir ved et naust ikke langt fra et ubebodd hus. Da var jeg skikkelig trøtt etter en lang, våt og tung dag.

Denne dagen sykla jeg 91km.

Tredje dag - Fredag 27.juni    Gryta - Bjørvik i Dalsfjord.  
Kart,

Fra Veiesund Jeg sov godt og våknet til veldig varmt telt og nydelig vær. Jeg hadde god tid på de tre milene som var igjen til Veiesund. MS Dagning fraktet meg via Svanøy og Askgrova til Florø. Der rakk jeg akkurat å spise en pizza før jeg tok MS Fjordtroll til Askvoll. Derfra var det lett sykling til Eikenes. Artig å se den ferdige vegen videre innover nordsida av Dalsfjorden. Vegen er ikke tatt i bruk for brua over fjorden har ikke blitt bygd. Kalv Arneson-monumentet ved Dalsfjorden

Fergestedet på Eikenes er et av de tristeste fergestedene jeg har vært på. Der var absolutt ingenting og jeg måtte vente nesten 2 timer på ferga. Heldigvis hadde jeg kjøpt aviser på forhånd. bonden hadde nettopp kjørt ut gjødsel så stanken var sterk.

Omsider kom MF Florøy og frakta meg over til Dale. Det var blitt seint og det så ut til å bli regnvær så jeg så meg om etter et overnattingssted, men det lyktes ikke å finne noe så jeg syklet videre. Loven om teltplass stemte også denne kvelden, men litt før kl 22 slo jeg opp teltet i vegkanten ca ei mil fra Dale. Det begynte å regne akkurat da teltet var opp.

Sykling tredje dag: 57 km.

Fjerde dagen - Lørdag 28. juni     Dalsfjorden - Hafslo.  
Kart

Sjøåsen bru Det regnet litt om natta, men jeg sov godt. Mens jeg spiste frokost, fikk jeg besøk av grunneieren, og vi hadde en lang og koselig prat.

Det var grei sykling til Sande i Gaular. Der tok jeg meg en lang pause med lunsj på hotellet. Det gikk lett oppover langs E39. Det var ikke sjenerende trafikk. Jeg fikk god fart nedover til Vadheim. derfra sykla jeg til Høyanger. til nå hadde det vært lett sykling. Etter Høyanger er det en lang tunnel som er stengt for sykling. Jeg tok derfor buss fra Høyanger til Sogndal. Derfra sykla jeg langs Barsnesfjorden og opp til Hafslo. Det var sterk stigning opp langs Årøyelva. Denne natta leide jeg rom.

Dagens sykkeltur var på 73km


Femte dagen - Søndag 29. juni    Hafslo - Vik - Nordeide.
Kart

Fra Hella mot Balestrand. Det gikk fort ned de bratte bakkene jeg hadde sykla opp i går. Fra Sogndal fortsatte jeg utover langs fjorden til Hella. Jeg hadde en snartur over til Dragsvik før jeg ferget over fjorden til Vangsnes og syklet til Vik.

Finden sett fra MS Sylvarnes Fra Vik tok jeg den kombinerte hurtigbåt og ferge, MS Sylvarnes, om Finden, Sylvarnes, Ortnevik og Måren til Nordeide. Det var artig å komme til de stedene en hadde sett i TV-programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Båten tok en sving helt inn i Findebotn.

Det hadde vært mye gråvær med litt småregn denne søndagen, men ikke så mye at jeg hadde brukt regntøy, men siste del av båtturen ble det mer regn. Jeg tok derfor inn på venterommet på Nordeide - jeg ventet jo på hurtigbåten neste morgen. der koste jeg meg med EM-finalen i fotball som Spania vant 1-0. sykkelen tok jeg også inn på venterommet, og jeg sov på sofaen der.

Sykling denne dagen - 62 km


Sjette dagen - Mandag 30. juni    Nordeide - Vardetangen
Kart

Nydelig lyng i Solund . Nå var det bare en kommune igjen i Sogn og Fjordane jeg ikke hadde sykla i: Solund ytterst ved Sognefjorden. MS Fjordtroll fraktet meg fra Nordeide til Kraghella. Å sykle gjennom Solund var ganske tungt. Det var mye opp og ned, det blåste kuling fra sørvest, og eter litt sykling kom det kraftige regnbyger. Jeg prøvde først å stå under for å unngå regnet, men måtte for andre gang på turen kle meg i fullt regnutstyr.

Jeg hadde en lang pause i Hardbakke og sykla så til fergestedet Daløy. MF Nårasund gikk nå til Haldorsneset så det blei en lengere sykkeltur til Nåra. Jeg var en tur nedom Hjønnevik. Der spiste jeg middag. Det var en tung overgang til Nåra. Da jeg var på toppen, kunne jeg se oljeplattformer ute i havet.

Kveld på Vardetangen Jeg bestemte meg for å droppe turen til Utvær. Istedet tok jeg hurtigbåt over Sognesjøen til Mjømna og derfra MS Fjordtroll videre til Vardetangen. Nå blei jeg gjenkjent av mannskapet ombord, men så var det jo tredje gang jeg reise med denne båten i løpet av fire dager. Jeg hadde nå syklet i alle kommunene i Sogn og Fjordane.

Jeg hadde mye kluss med sykkelkjedet og giringa denne dagen. Da jeg kom til Vardetangen, gjorde jeg avtale med ekspeditøren om å få overnatte på venterommet. Kvelden blei brukt til sykkelreparasjon. Jeg prøvde først å bytte kjede, men det nye passet ikke. Det blei derfor til at jeg tok vekk noen dårlige lenker og håpet på at det skulle fungere bedre.

Dagens etappe hadde vært på 50 km.


Sjuende dag - Tirsdag 1.juli    Vardetangen - Fedje - Kvingo i Masfjorden.
Kart

Fra Fedje Jeg startet tidlig. Først gikk turen på veier jeg hadde syklet før jeg tok nordover til Sævrøy og MF Fedjefjord til Fedje. Jeg sykla opp til det høyeste punktet på øya. Også her så jeg oljeplattformer ute i havet.Så gikk turen tilbake langs samme vegen til Leirvåg og over til Sløvåg. Derfra sykla jeg til Duesund. Der ferget jeg med kabelfega KF Fjon M over til Masfjordnes. Jeg syklet sørover til Sør Kvingo der jeg slo leir ved noen naust og ei sag ved et lite vann. Ingen kom og jaget meg.

Det har vært gråvær hele dagen og noe duskregn, men aldri så mye at jeg vurderte å bruke regntøy. mot kvelden klarnet det opp og sola kom fram. Det hadde vært en hard dag med mye opp og ned og mye gåing.

Dagens sykling: 86 km.


Åttende dag - Onsdag 2. juli    Kvingo - Eidsfjorden
Kart

Mot Eikefet-tunnelen Jeg våknet til strålende vær. Jeg tok det med ro på morgenen. Fremdeles var det mye opp og ned. Eikefettunnelen på E39 er stengt for sykling. Det skal være en av de styggeste tunnelene på europavegene så jeg tok ikke sjansen på sykle gjennom den. Jeg måtte vente halvannen time i Andåskrysset før bussen kom. Jeg håpet på skyss, men ingen biler stoppet. Mo Brygge

Jeg var heldig. Det blei kjørt supleringsbuss til ekspressbussen pga mye folk og bagasje. Jeg fikk med sykkelen og tok bussen til Romarheim. Turen innover langs Mostraumen og Mofjorden var tung. Det var mange og lange bakker med 10% stigning og det var varmt. Jeg hadde lang pause i Mo og også denne dagen blei det kjøpemiddag. Modalen er vel verdt et besøk. Jeg var jo også innom her med MS Bruvik i 2001.

Tunnelen over til Eksingedalen er 3,5 km lang og den stiger 100m. Jeg sykla gjennom hele tunnelen og videre nedover Eksingedalen. Langs Eidsfjorden er veldig vakker veg. Der det er nye tunneler, er de gamle gjort om til sykkelveg, men de var stengt pga rasfare, og skilte som viste forbud mot sykling i de nye tunnelene var snudd.

Jeg fant et fint sted å telte ned mot sjøen, og jeg fikk vasket meg skikkelig. Sykkelkjedet fikk fjernet et nytt ledd. Eidsfjorden må ha stort innslag av ferskvann for her var ikke tang og tare, og jeg satt og så på fisken som vakte mens jeg satt og koste meg med kakao og bål.

Dagens sykling: 47 km

Niende dag - Torsdag 3. juli    Eidsfjorden - Dale - Askøy - Lone Camping.
Kart

Hesjedalsfossen Jeg våknet til varmt vær, men det var utrolig mye dogg. Mens jeg spiste frokost, svømte det en sel forbi ute på fjorden. Det er utrolig hvor langt den klarer å svømme under vann.

Det var lett sykling til Solheim, men derfra til Dalseid og videre til Dale og Stanghelle, var det tungt. Jeg tok tog til Bergen og hurtigbåt over til Askøy. så sykla jeg over Askøybrua. Vegen videre mot Lddefjord var tung, og det var så dårlig skilta at jeg måtte bruke GPS for å forsikre meg om at jeg var på rett veg. Turen gikk videre om Straume, Fjøsanger og Nesttun til Lone Camping.

Dagens sykling: 66 km.


Tiende dag - Fredag 4. juli     Lone - Eikesdalen i Kvamskogen
Kart

Mo Brygge Nå var varmen kommet for alvor. Jeg var en tur innom Garnes stasjon og så på togmateriellet til Gamle Vossebanen. Deretter var jeg en tur over brua til Osterøy før jeg sykla videre til Trengereid. Hittil hadde det vært lett sykling på veger med lite trafikk.Overgangen til Samnanger var tung. Jeg gikk opp hele bakken, men det blei god fart nedover. Jeg spiste middag på Bjørkheim før jeg syklet om Tysse og videre mot stigningene mot Kvamskogen. Det blei mye gåing, og jeg fulgte oftest gamlevegen utenom tunnellene. Jeg slo leir ved Eikesdalen ca 70 høydemeter fra toppen av overgangen.

Sykling: 54 km

Ellevte dag - Lørdag 5. juli     Eikesdalen - Hauso ved Sørfjorden
Kart     
Gamlevegen i Tokagjelet En ny dag med fint vær og fryktelig varmt i teltet da jeg våknet. siste stigning opp til toppen gikk lett. I en av de første nedoverbakkene., mistet jeg refleksvesten og måtte gå ganske langt oppover før jeg fant den igjen. Gjennom Tokagjelet sykla jeg gamlevegen. Det var artig med alle halvtunnelene og stupet ned på yttersida, men vegdekket var dårlig.

Opp Herandsfjellet i 30 grader Kl 13.40 tok jeg ferge fra Tørvikbygd til Jondal. Det hadde jeg en nydelig skalldyrsalat på Gjestgivarstaden. I Jondal var det over 30 grader. Det var grei sykling til Herand. Jeg tok en pause der også. Stigningen opp fra Herand var hard i den sterke varmen. Jeg gikk det meste av den 4 km lange strekningen. Ved Alsaker var det store morellhager. En bonde ga meg lov til å spise moreller fra trærne.

Etter Lote var det en ny tung stigning. Jeg sykla ca 1 mil videre fra Utne. Der teltet jeg på ei utfylling i Sørfjorden og satt og koste meg i varmen og finværet utover kvelden.

Total sykling dag elleve: 78 km.


Tolvte dag - Søndag 6. juli     Hauso - Skånevik
Kart

Odda Våknet til finvær og varme. Utrolig lett sykling sørover langs Sørfjorden. Medvind hjalp også til. Stoppet på Måge og kjøpte jordbær, is og kaffe, Der satt jeg lenge og pratet med fruktbonden før jeg sykla videre til Odda.Kjente eksoslukta de jeg passerte Folgefonntunnelen og bestemte meg for å ta buss gjennom den.

I Odda spiste jeg salat før jeg fikk alt inn i bussen til Løfallstrand. Derfra sykla jeg de snaue fem milene til Utåker nesten uten stans bortsett fra at jeg gikk litt i en bakke. Etter fergeturen over fjorden, slo jeg leir på skånevik Camping. Utpå natta blei det kraftig regnvær.

Sykla distanse 86 km.



Trettende dag - Mandag 7. juli     Skånevik - Sand
Kart

Sand i Suldal Jeg hadde veldig god tid på morgenen. Hurtigbåten til Ølen gikk først kl 12.40. Da vi kom til Ølen, småregnet det. Jeg prøvde å drøye det, men måtte etterhvert kle meg i fullt regnutstyr. det var lett sykling til Vikedal. derfra var det mye oppfor, og etterhvert blei det også ganske kraftig motvind. regnet ga seg da jeg var 5 km fra Ropeid. Jeg droppet tur til Sauda og tok MF Sand over til stedet med samme navn. Der slo jeg meg ned på Sand Camping. Der slo jeg opp gapahuken for første gang. Den var stor og ga mye god uteplass. Jeg kommer neppe til å ta den med meg på sykkelturer, men den vil være ypperlig dersom jeg slår meg ned på steder flere dager.

Jeg sykla 46 km denne dagen.


Fjortende dag - Tirsdag 8.juli    Sand - Sauda - Finnøy
Kart

Buss i Sauda Gapahuken fungerte bra, men det samla seg noe regnvann og teltåpninga. Jeg må finne en måte å lage en form for møte slik at vannet kan renne av. Det gikk utrolig fort å pakke den sammen.

Jeg sto tidlig opp, tok ferga over til Ropeid og buss til Sauda. Kom i prat med den hyggelige buss-sjåføren. Etter turen har han tipset Rogalandssendinga om den "gale" syklisten som skulle sykle gjennom alle landets kommuner.

Det var fin sykkeltur tilbake til Ropeid og Sand. Deilig å sykle uten all bagasjen, og selv om det var mye stigning, gikk det greit å sykle heile vegen.

Ved Eidsund på Ombo Jeg var tilbake ved teltet kl 13. Da pakket jeg alt og tok hurtigbåt til Nesheim på Sjernarøy. Etter litt venting der, tok jeg ferge til Eidsund på Ombo. Jeg satte fra meg bagasjen på kaia og sykla et stykke innover på øya slik at jeg kom inn i Hjelmeland kommune før jeg sykla tilbake til Eidsund. Det var lange og tunge bakker på Ombo

MF Sjernarøy brakte meg videre til Judaberg på Finnøy. Der slo jeg opp teltet like ved fergekaia. Mens jeg holdt på med det, fikk jeg telefon fra ferga om at de hadde funnet lommeboka mi. Jeg hadde ikke merket at jeg hadde glømt den! Lommeboka fikk jeg igjen da ferga kom inn neste gang.

Jeg koste meg utover kvelden. Mange hyggelige mennesker kom forbi og slo av en prat.

Sykling: 46 km.


Femtende dag - Onsdag 9. juli     Finnøy - Veen i Bjerkreim
Kart

Fra Byrkjedal Det starta med hurtigbåt til Tau. Derfra sykla jeg gjennom Strand til Oanes. Jeg så at rv. 13 hadde kraftig stigning over til Lysefjorden og bestemte meg for å sykle rundt selv om det var nesten ei mil lenger. Det skulle jeg angre på. Istedetfor en veg med mindre stigning, hadde denne vegen kanskje mange harde overganger. Det hender en lurer seg selv!

Overgangen fra Høle til Oltedal var drøy. En måtte opp i ca 350 meters høyde. På kroa i Oltedal lagde de en deilig kyllingsalat. Baren noen dager seinere skulle Oltedal figurere i nyhetene pga de tragiske dødsfallene i bussen under rockefestivalen i Kvinesdal. Rasteplass i Gloppedalsura

Fra Oltedal sykla jeg videre langs rv. 45 gjennom Dirdal til Byrkjelo. Deretter gikk turen sørover gjennom Gloppedalsura. Der møtte jeg på et nederlandsk par i campingbil. Vi kom i prat, og jeg ble sittende der ganske lenge. Veldig hyggelig.

Det blei ikke mye sykling etter det. Jeg slo meg til for natta på Veen Camping - en stor og fin plass.

Denne dagen sykla jeg 81 km.



Sekstende dag - Torsdag 10. juli    Veen - Moi..
Kart

Fra Gyadalen Revebjeller i Gyadalen Også denne siste dagen på turen våknet jeg til nydelig og varmt vær, men teltet var dyvått av kondens og dogg som først forsvant da sola kom på teltet. Kl. 9 blei jeg oppringt fra Rogalandsendinga. Intervjuet gikk fint. Jeg drøyde det utover formiddagen så jeg fikk høre innslaget på radioen så klokka blei ett før jeg startet syklinga.

Det var en nydelig dal å sykle gjennom. Middagen blei inntatt på Vikeså. derfra sykla jeg på gamlevegen, men siste stykket før Helleland måtte jeg ut på E39. det var ikke særlig moro. Trafikken var svært tett så jeg like meg ikke, og jeg var glad da jeg kunne begynne på rv. 42 oppover Gyadalen. Der var det lite trafikk, og det gikk greit oppover med jevne, fine stigninger. Ved Bjørnestad i Sirdal kommune tok jeg fylkesvegen sørover. Da var klokka blitt 8 på kvelden. Det gikk først bratt oppover, men etter toppen på ca 450 moh var det for det meste nedoverbakker. Det var en artig dal å sykle gjennom med mange småvann og fine teltplasser, men jeg hadde bestemt meg for å avslutte turen på Moi denne kvelden. Moi stasjon

Da jeg kom nedover dalen mot Rusland, så jeg regnværet komme mot meg som en vegg. De siste 15 km ned til Moi var det sammenhengende regnvær. siden det var siste dag på turen, lot jeg være å bruke regntøy. På Moi var det sikkert åpent venterom der jeg kunne skifte til tørt tøy. Der tok jeg feil! Alle dører på stasjonen var stengt! Det var bare et åpent venteskur, og det var attpåtil TV-overvåket! Der skiftet jeg fra topp til tå og pisset bak skuret. Dette syntes jeg var for svakt på et sted som kaller seg både 'Familiestedet' og 'Stasjonsbyen'. Vel hjemme i Tønsberg skrev jeg et åpent brev til ordføreren i Lund og fikk god pressedekning i 'Dalane Tidende'.

Det blei to timer å vente på nattoget, men det gjorde lite for jeg hadde fått på meg tørt tøy og det var god temperatur. Togturen til Drammen og Tønsberg gikk fort for jeg sov det meste av vegen.

Sykling den 16.dagen: 103 km.

Vestlandet på kryss og tvers gikk veldig greit. På den måten unngikk jeg de store fjellovergangene. Likevel var det mye opp og ned og ganske tungt. Jeg var veldig heldig med været. Bare tre ganger sykla jeg med fullt regnutstyr. På turen sykla jeg i 55 kommuner og krysset av 37 nye. Jeg ble ferdig med alle kommunene på Vestlandet.

På årets langtur sykla jeg 110 mil.


Epilog

Sykkelturisten Turen fikk et hyggelig etterspill. Midt i oktober fikk jeg en mail fra Kurt Kjellesvik i Reygruppa Løyeblikket på Moi. De hadde laget ei revyvise om mine opplevelser på Moi. Jeg ble invitert til premieren 13. november. Denne gangen ble mine opplevelser på Moi mye hyggeligere. Etter forestillingen ble jeg kalt opp på scenen, presentert for publikum og overrakt gave. Stor takk til Løyeblikket. Aldri hadde jeg trodd at mine opplevelser skulle ende med et revynummer.

Men det beste med det hele er at nå er venterommet på Moi åpent til alle tog. Det er kun stengt fra lørdag kl. 21.30 til søndag morgen!


Tilbake

Bilder: Hornindal - Kraghella i Solund
Bilder: Kraghella - Stanghelle
Bilder: Bergen - Moi

Send mail til: Torstein Reiersen

Oppdatert 21.11.2008 / 12.06.2013
©TMR